
Jadłospis


Poniedziałek
Śniadanie:
I. Płatki owsiane na mleku z borówkami.
II. Kanapka z masłem, serem żółtym tartym i sałatą.
Zupa:
Rosół drobiowy na udkach kurczaka z makaronem nitki, jarzynami i mięsem.
II danie:
Gulasz warzywny z cieciorką, kasza perłowa, surówka z buraczków.
Podwieczorek:
I. Kanapka z sałatką jarzynową.
II. Koktajl owocowy.
Wtorek
Śniadanie:
I. Płatki kukurydziane na mleku z malinami.
II. Kanapka z pastą z kurczaka ze świeżym ogórkiem.
Zupa:
Zupa kalafiorowa na włoszczyźnie z makaronem i koperkiem.
II danie:
Lasagne z sosem pomidorowym i beszamelowym z mięsem wieprzowym.
Albo
Spaghetti bolognese.
Podwieczorek:
I. Ciasto ucierane z morelami, kompot owocowy.
II. Kanapka z białym serem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Środa
Śniadanie:
I. Kasza manna na mleku z owocami leśnymi.
II. Kanapki z szynką z piersi indyka, sałatą i papryką.
Zupa:
Zupa warzywna z cukinią, groszkiem i ziemniakami.
II danie:
Gulasz z indyka z groszkiem i marchewką z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Podwieczorek:
I. Budyń jaglany z owocami.
II. Biszkopty/herbatniki.
Czwartek
Śniadanie:
I. Zupa mleczna z makaronem.
II. Kanapka z białym serem, rodzynkami i dżemem.
Zupa:
Zupa krem z młodych jarzyn śmietany i tymiankiem.
II danie:
Kurczak duszony w jarzynach, ryż basmati, surówka z młodej kapusty.
Podwieczorek:
I. Kanapka z pastą warzywną.
II. Ciastko owsiane, kompot owocowy.
Piątek
Śniadanie:
I. Kakao na mleku z miodem, bułka z masłem.
II. Twarożek szczypiorkowy, pomidor.
Zupa:
Krem z dyni na wywarze jarzynowym, grzanki.
II danie:
Łosoś pieczony z kolorowymi cząstkami papryki, ziemniaki z wody, zielona sałata.
Podwieczorek:
I. Muffinka z jabłkiem i rodzynkami.
II. Deser jogurtowy z chia i owocami.
